Invasjon fra Voss ga Festvåg Svendsen-klanen

Publisert den 19. mars 2025 kl. 14:17

Svend Nilsen (1843-1918) kom fra Voss til Festvåg i 1891. Med ham fulgte mye vestlandsblod til bygda nord i Bodin kommune. Bildet er lånt fra Bodin bygdebok, Nordstranda-bindet.

Nils Svendsen (1872-1967) var eldste sønn av Svend Nilsen. Han og faren kjøpte sammen bnr 4 i Festvåg. I 1922 flyttet Nils til Misten. Bildet er lånt fra Nordlands Framtid.

Våningshuset på bnr 4, reist av vossingene. Ett av to hovedbruk i Festvåg fra gammelt av.

Siste halvdel av 1800-tallet var det stor innvandring fra Vestlandet til Nord-Norge. Nordstranda og Festvåg fikk også sin dose med vestlendinger.

 

Svein Nilsson Helland, eller Svend Nilsen som han ble hetende her oppe, inntok Festvåg med sin tallrike familie – en familie som gjennom årene har formert seg kraftig og satt sterkt preg på bygda. Svend kom nordover høsten 1891, og overtok bnr 4 i Festvåg sammen med eldstesønnen Nils. Dette og nærmeste nabo, bnr 1, var de to hovedbrukene i Festvåg. Det aller meste av jorda tilhørte den gangen enten bnr 1 eller bnr 4.

 

2000 kroner

Halvannet år etter at han kom til Festvåg, ble formalitetene ordnet. Etter å ha betalt 2000 kroner for gården, fikk han den 13. mai 1893 utstedt skjøte på gnr 17/bnr 4.

Svend og familien kom fra Voss. Det var ikke tilfeldig at de havnet nettopp i Festvåg. For selgere av bnr 4 var Andreas på Mjelle og Mons på Mulstranda. Både Mons Nilsson og kona Ingebjørg Larsdatter var innvandrere fra Voss, og det var slektskap mellom Mons og Svend.

Som god vestlending visste Mons å karre til seg og bygge rikdom. Han eide mark på Mulstranda og etter hvert også i Festvåg, i Stordalen og i Valvika.

 

Barneflokken

Da Svend kom til Festvåg senhøsten 1891, hadde eldstesønnen Nils allerede vært nordpå en stund. Her jobbet han i skogen for Mons.

Da Nils kom i land i Bodø, hadde han 2 kroner og 50 øre i lommen. Disse brukte han til å kjøpe seg en øks. For hver favn ferdig stablet ved, fikk han 2 kroner av Mons.

Da resten av familien kom etter var det faren Svend, stemoren Ingebjørg Larsdotter og halvsøsknene Lars, Ivar, Maria, Inger, Erik og Martin.

 

Betydelig ettervekst

I Festvåg økte familien ytterligere i størrelse. Her kom barna Gustav, Anna og Ingeborg til - slik at barneflokken etter hvert talte 10 stykker.

Ungene ble etter datidens navneskikk hetende Svendsen til etternavn, etter farens fornavn Svend.

Og Svendsen-gjengen var rimelig god til å formere seg.

Svend endte opp med minst 54 barnebarn og langt over hundre oldebarn. Disse, og disses etterkommere igjen, har satt betydelige spor etter seg. Mange heter fortsatt Svendsen. Andre finner vi skjult under ulike «dekknavn» som Hansen, Nilsen osv.

Svend var født på Voss 23. juni 1843 og døde med lungebetennelse den 5. oktober 1918. Kona Ingebjørg var født på Voss 20. januar 1856. Hun døde den 13. juli 1901, i barselfeber etter fødsel av yngstedatteren Ingeborg.

 

Ressurspersoner i bygda

Invasjonen fra Voss skapte nytt liv i Festvåg. Særlig familieoverhodet Svend Nilsen og eldstesønnen Nils Svendsen skulle vise seg å være ressurspersoner som ble viktige for bygdas videre utvikling.

For da vossingene kom nordover høsten 1891, trengte kanskje Festvåg litt nytt blod. Med vestlendingene kom det en ny giv.

Hele sin tid i Festvåg var Svend engasjert i mangt og meget i bygda. At han var utlært tømmermann gjorde ham ekstra verdifull. Svend og Nils var sentrale for å få satt opp skolhuset i Festvåg i 1912. Før dette hadde bnr 1 i årtier tjent som skole. Skolhuset var skole frem til 1962, da barna fra Festvåg ble overført til Skaug skole. Skolhuset er senere bygd på og om til grendehus. Nils var også drivkraften bak etablering av sagbruk og mølle i Storelva.

 

Høvding i Festvåg og Misten

Nils Svendsen var eldste sønn av familieoverhodet Svend Nilsen, og ble født på Voss i 1872. Nils ble som en liten bygdehøvding å regne – først i Festvåg og siden i Misten. Nils eide halve bruket i Festvåg frem til 1922 – da flyttet han til Misten.

Allerede i 1898 giftet Nils Svendsen seg med Berntine Kristine Markusdatter, i dagligtale kalt Tina, fra Nordfjorden i Kjerringøy. Nils og Tina fikk fire barn sammen: Magnus Andreas Nilsen i 1899, Sigurd Martin Nilsen i 1903, Olav Adelsten Nilsen i 1906 og Guttorm Vilhelm Nilsen i 1909. I mars 1919 døde Tina. Av kirkeboken fremgår det at «hjertelammelse» var dødsårsaken.

Fra sin nye base i Misten anskaffer Nils seg et barnekull nr 2. Med enken Martha Sæthre fra Fagermoen i Festvåg, får Nils to sønner til: Håkon Ingolf Nilsen i 1923 og Odd Peder Nilsen i 1929.

 

Fra husmannsplass på Voss

I et intervju med Nordlands Framtid fra oktober 1965, beretter Nils om sitt innholdsrike liv.

På spørsmål om det ble bedre her nord enn husmannslivet på Vestlandet som han forlot, svarte Nils: «Det var en stor bedring. Og jeg var jo også en fri mann som kunne legge kreftene inn i arbeidet og tjene deretter. I Voss tjente jeg 30 kroner i året, men dertil fikk jeg sko og en del naturalier – men det var jo ikke mye penger å legge opp, med tanke for framtida for en unggutt».

Og han forteller også avisen at han fortsatt er for Venstre-mann å regne.

Den 1. oktober 1967 gikk Nils Svendsen ut av tiden.

 

 

 

 

 


Far Svend og sønn Erik døde med noen få dagers mellomrom høsten 1918, og ble gravlagt samme dag. Tilbake satt enken Anette og ungeflokken.

Flere innsamlingsaksjoner ble igangsatt for å ta rede på Anette og barna. Det kom inn godt over 2000 kroner - en betydelig sum penger den gangen. Aksjonen ble sekundert i lokalavisene.

 

Pengeinnsamling berget Anette og ungene

Erik Svendsen var nummer seks i barneflokken til Svend Nilsen, familieoverhodet som tok med gjengen sin fra Voss og flyttet til Festvåg i 1891. Da spanskesyken herjet i 1918 og 1919 ble Festvåg hardt rammet. Med seks dagers mellomrom døde både Svend og Erik i oktober 1918. Igjen satt enken Anette. Hun hadde tre gutter å fø og en til i magen.

 

Situasjonen ble raskt kritisk. Den gangen var det dårlig stelt med velferdsordninger for å ta vare på de svakeste. Og da var det ingen spøk å sitte som eneforsørger for fire unger.

Redningen ble pengeinnsamling. Det var ikke helt uvanlig på den tiden at det ble samlet inn penger for å ta rede på enker som satt alene igjen med barneflokken. Og Bodø stilte opp for Anette.

Gjennom innsamlinger i avisene «Nordland» og «Nordlandsposten» - samt en innsamling i regi av Valdemar Johansen fra Naustnes i Festvåg - kom det inn i alt 2156 kroner og 55 øre, noe som var en betydelig sum i 1919.

Nordlandsposten sekunderte innsamlingen ved å bringe lister over bidrag.

Anette Svendsen kvitterte ved å takke gjennom avisen: «Jeg tillater mig herved at sende alle dem som ved sine bidrag har hjulpet mig i min vanskelige stilling efter min mands og forsørgers død min hjerteligste tak».

Pengene fra innsamlingen gjorde det mulig for henne å kjøpe grunn fra Lars Svendsen og etablere bnr 16 Solvang der. Anette beholdt bruket frem til 1945, da eldstesønnen Håkon overtok.

Historien om Anette er mer detaljert omtalt i en større artikkel i Avisa Nordland fra lørdag 30. mai 2020.

 

 

 


Innført i kirkeboken ved Inger Svendsens død vinteren 1924 – for 100 år siden - «Druknede i en Bæk under et epileptisk Anfald».

Denne notisen gikk landet rundt. Det korrekte var dog at Inger druknet i Storelva i Festvåg, ikke i en brønn.

Inger (39) druknet i Storelva

Storelva i Festvåg er ingen stor flod akkurat, men elva har likevel krevd flere liv oppigjennom årene. Et av ofrene var Inger Svendsen, nummer fem i barneflokken til Svend Nilsen.

Inger Svendsen var født på Voss 24. august 1885, og seksåringen fulgte med på lasset da Svend Nilsen pakket sakene og flyttet fra Vestlandet til Festvåg i 1891.

Den 7. mars 1924 omkom Inger. Hun druknet i Storelva i Festvåg.

I kirkeboken beskrives ulykken slik: «Druknede i en Bæk under et epileptisk Anfald».

Dette stemmer med den muntlige tradisjonen, og er nok det riktige, til tross for at avisene opplyste at hun druknet etter å ha falt i en brønn. Ulykken ble omtalt i notiser i en lang rekke aviser landet rundt.

Inger Svendsen ble begravet den 17. mars 1924 på Bodin kirkegård.

Inger ble mor første gang i 1905. Den 10. oktober det året kom Ingeborg Sørentine Marie til verden. Ingeborg bosatte seg på Hernes i Bodin, der hun var «hushjelp» for Alfred Paulsen. I dagens terminologi blir det mer som «samboer» å regne. De hviler da også under samme gravstein på Bodin kirkegård. Alfred gikk bort i 1958, Ingeborg i 1969.

Inger ble mor for andre gang i romjulen 1920 - den 27. desember fødte hun en jente til – Ester. Det foreligger ikke nærmere detaljer om oppveksten til Ester, som jo bare var vel tre år da moren gikk ut av tiden. Men det vi vet, er at Ester i november 1935 ble adoptert bort til Julianna og Eldor Henriksen. Senere ble hun gift med Jermunn Tjærandsen. Ester døde i 1964. 


Bilde av en yngre Lars Svendsen. Fra sin base på bnr 4 i Festvåg ga han og hustruen Ulrikke både hjerte- og husrom til mange familiemedlemmer.

Lars Svendsen - en trygg havn

Lars Svendsen (1877-1960) og kona Ulrikke Amalia Markusdatter (1871-1952) hadde ikke egne barn. Og det var Lars, nest eldste sønn av Svend Nilsen, som ble den bofaste på bnr 4. Ikke alt i Svendsen-klanen gikk på skinner hele tiden. Men da trødde Lars og Ulrikke til.

 

I 1909 fikk Lars sin yngre søster Maria tvillinger: Johanna og Elise kom til verden. Elise ble oppfostret i Festvåg, hos onkelen Lars Svendsen på bnr 4. Ved folketellingene i 1910 og 1920 finner vi Elise oppført som pleiedatter hos Ulrikke og Lars.

Noen år senere: To smågutter ble satt på en lastebil fra Bodø mot Skaug. Deretter gikk ferden videre til Festvåg. Seksåringene gråt og skjønte lite av det hele. Med tiden skulle alvoret gå opp for dem: Faren Ivar Svendsen hadde sendt dem bort for oppfostring. De skulle bo hos onkelen Lars Svendsen, frem til de var gamle nok til å skaffe seg jobb.

Guttene var tvillinger: Harald og Olav Svendsen, født i 1914. Mor var syk og kunne ikke ta seg av ungene. Da var det godt å kunne sende dem til en onkel ute på landet.

Som nevnt hadde ikke Ulrikke og Lars egne barn. Men folksomt var det oftest på bnr 4 uansett. Folketellingen fra 1920 gir et godt bilde av forholdene.

I tillegg til Ulrikke og Lars var det i 1920 oppført to fosterbarn: Ingeborg, datter til Lars sin søster Inger, og Elise, datter til Lars sin søster Maria. På telletidspunktet hadde ikke tvillingene Haakon og Olav ennå ankommet Festvåg.

Videre finner vi Lars sin yngre bror, telefonarbeider Gustav Svendsen.

Ytterligere finner vi Lars sin søster Anna, hennes førstefødte Kåre og mannen, telgrafarbeidsbestyrer Sigurd Hansen. Og til sist – Anette Svendsen, enke etter Lars sin bror Erik som gikk bort i 1918, og hennes sønner.

Som vi skjønner var det mange som hadde grunn til å takke Ulrikke og Lars – både for husrom og for hjerterom.


Etterfølgerne av Svend Nilsen

Her følger en enkel oppstilling over barn, barnebarn og oldebarn av Svend Nilsen. Bortsett fra for Svend selv, er kun direkte etterfølgere nevnt. Det er ikke tatt med ektefeller/partnere eller skilt mellom ulike barnekull etc. Det er veldig flott om dere kikker på greiner dere kjenner til, og rapporterer feil eller mangler i kommentarfeltet.

 

Svein Nilsson Helland, eller Svend Nilsen som han ble hetende her oppe, var født på Voss 23. juni 1843 og døde den 5. oktober 1918.

Barn med kone (1), Mari Eiriksdotter fra Voss, født 18. desember 1847, død på Voss den 19. februar 1874:

 

Kull 1 – Nils Svendsen

*Nils Svendsen født 1. april 1872 på Voss, død 1. oktober 1967 i Bodin.

Barn av Nils/barnebarn av Svend:

Magnus Andreas Nilsen 1899-1994

Sigurd Martin Nilsen 1903-1986

Olav Adelsten Nilsen 1906-1969

Guttorm Vilhelm Nilsen 1909-1996

Håkon Ingolf Nilsen 1923-2007

Odd Peder Nilsen 1929-1990

Barnebarn av Nils/oldebarn av Svend:

Etter Magnus: Hildor, Betty, Magne, Lolly, Jarl

Etter Sigurd: Hans Olai, Birger, Sigfred

Etter Olav: -

Etter Guttorm: Bjørg, Mildrid

Etter Håkon Ingolf: Kurt, Kirsten, Astrid, Kurt Ingolf, Janne, Svend

Etter Odd Peder: -

 

Kull 2 – 9 stk

Barn med kone (2), Ingebjørg Larsdotter fra Voss, født 20. januar 1856, død Bodin 25. juli 1901:

 

*Lars Svendsen, født 3. oktober 1877 Voss. Død Bodin 7. september 1960.

Barn av Lars/barnebarn av Svend:

Ingen egne barn. Hadde fosterbarn.

 

*Ivar Svendsen, født 19. desember 1880 Voss. Død Fauske 28. oktober 1956.

Barn av Ivar/barnebarn av Svend:

Ella Jeanette 1904-1996

Haakon Bernt Sverre 1905-1970

Sigrid Olivia 1908-1927

Peder Jean (Jan Peder) 1909-1974

Solveig Marie 1911-1995

Harald 1914-1993

Olav 1914-1995

Lilly 1916-1974

Arne Svendsen 1924-1983

Barnebarn av Ivar/oldebarn av Svend:

Etter Ella: Sigrid, Aud Enid, Rigmor

Etter Haakon: Gerd, Håkon-Bjørn

Etter Sigrid Oliva: -

Etter Jan Peder: Ivar, Turid, Jan-Arne, Knut-Eirik

Etter Solveig: Magnus, Judith, Gunnar

Etter Harald: Halvar, Inger, Astrid, Svenn-Harald, Fredrik, Anne

Etter Olav: Racel, Elisabeth, Bodil, Finn-Olav, Arne Inge

Etter Lilly: Elsa, Freidis

Etter Arne: Kenneth, Stig-Ivar, Anne-Lise

 

*Maria Svendsen, født 12. september 1883 Voss. Død Bodin 28. august 1951.

Barn av Maria/barnebarn av Svend:

Elise Jensine Nilsen 1909-1992

Johanna Sørentine Nilsen 1909-1985

Signe Amanda Nilsen 1914-1987

Anna Elida Nilsen 1916-1976

Gudrun Helene Nilsen 1921-2001

Alfred Wilhelm Martin Nilse, 1926-2011

Barnebarn av Maria, oldebarn av Svend:

Etter Elise: Elsa, Hermann, Unni

Etter Johanna: Finn Henry, Johanne

Etter Signe: -

Etter Anna: Svenn, Turid, Aud, Eli, Hårek, Harald, Arvid

Etter Gudrun: Hans Villiam

Etter Alfred: Anne

 

*Inger Svendsen, født 24. august 1885 Voss. Død Bodin 7. mars 1924.

Barn av Inger/barnebarn av Svend:

Ingeborg Hansen 1905-1969

Ester Johansen 1920-1964

Barnebarn av Inger, oldebarn av Svend:

Etter Ingeborg: -

Etter Ester: -

 

*Erik Svendsen, født 17. juli 1888, Voss. Død Bodin 11. oktober 1918.

Barn av Erik/barnebarn av Svend:

Håkon Svendsen 1911-1981

Rudolf Svendsen 1912-1993

Julius Svendsen 1914-1990

Emma Svendsen 1916-1917

Einar Svendsen 1918-1997

Barnebarn av Erik, oldebarn av Svend:

Etter Håkon: Harry, Tordis, Sven, Eva

Etter Rudolf: Rakel

Etter Julius: Elly, Marit, Jan-Erik

Etter Emma: -

Etter Einar: Kjell, Asle, Rita, Kirsten

 

*Martin Svendsen, født 7. april 1891, Voss. Død Bodin 26. desember 1969.

Barn av Martin/barnebarn av Svend:

Kristian Svendsen 1915-1995

Ingeborg Svendsen 1917-1997

Åsmund Svendsen 1918-1984

Haldis Svendsen 1920-1920

Hjørdis Svendsen 1922-2017

Klara Svendsen 1926-2015

Henry Svendsen 1930-1996

Barnebarn av Martin/oldebarn av Svend:

Etter Kristian: Knut, Sonja, Hermann, Thor-Kristian, Arne Ragnar

Etter Ingeborg: Harry, Tordis, Sven, Eva

Etter Åsmund: Laila, Åge, Jan, Lisa, Monica, Tove, Tom, Rune

Etter Haldis: -

Etter Hjørdis: Brit Marie, Bjørn, Martin

Etter Klara: Odd-Harald, Kirsten, Miriam, Anita Rose, Bodil, Elisabeth

Etter Henry: -

 

*Gustav Marselius Svendsen, født 9. april 1893 i Bodin. Død 15. januar 1945.

Barn av Gustav/barnebarn av Svend:

Ingen egne barn.

 

*Anna Berntine Svendsen, født 29. desember 1897 i Bodin. Død 16. juli 1959.

Barn av Anna/barnebarn av Svend:

Kåre Stenly Hansen 1919-1986

Arvid Salamon Hansen senere Sjøvoll, 1920-2001

Solveig Hansen 1924-1924

Inga Hansen 1924-1924

Odd Birger Hansen, senere Sjøvoll 1929-2009

Leif Karstein Hansen, senere Sjøvoll 1931-2004

Klara Ingeborg Marie Hansen 1934-2022

Barnebarn av Anna/oldebarn av Svend:

Etter Kåre: Ståle, Svein Arne

Etter Arvid: -

Etter Solveig: -

Etter Inga: -

Etter Odd: Liv, Britt Unni

Etter Leif: Trond, Even, Nina

Etter Klara: Anna-Marie, Sigurd, Odd-Johan

 

*Ingeborg Susanne Svendsen, født 13. juli 1901 i Bodin. Død 20. oktober 1962.

Barn av Ingeborg/barnebarn av Svend:

Emma Kristensen 1928-1956

Leif Sigurd Kristensen 1930-

Klara Kristensen 1936-

Karstein Kristensen 1943-2016

Barnebarn av Ingeborg, oldebarn av Svend:

Etter Emma: -

Etter Leif: Emmy, Hugo

Etter Klara: -

Etter Karstein: Wenche, Bjørn

 


Mange bruk i Festvåg springer ut av bnr 4

Bruksnummer 4 var ved siden av bnr 1 den dominerende gården i Festvåg. Nesten samtlige bruk i Festvåg stammer – direkte eller indirekte – fra enten bnr 1 eller bnr 4.

 

Svend Nilsen overtok bnr 4 høsten 1891. Da hadde de tidligere eierne allerede avhendet noe av det opprinnelige bruket:

 

* I mai 1882 ble Engan (som senere blir bnr 6) utskilt som eget bruk. Eiendommen omfatter gården Engan med utmark. Eiendommen eies i dag av Anne Berit Engan.

* I juli 1886 utskilles bnr 5 som eget bruk. Bnr 5 er «Slaatviken» , eller Slåttvika i dag. Dette er en stor utmarkseiendom med to teiger – en i Slåttvika og en i Yttermarka. Eiendommen har flere eiere, deriblant Terje og Vidar Fagervik.

* I juli 1886 utskilles bnr 7 som eget bruk, «Mjellvassurteigen». Dette er en utmarkseiendom i områdene rundt Mjellevatnet. Den eies av Oddvar Sæthre.

 

I august 1922 splittes bnr 4 ytterligere opp:

* Bnr 13 Stormyra utskilles som eget bruk til Sigurd Nilsen, sønn av Nils Svendsen som igjen var eldste sønn av Svend Nilsen, familiehøvdingen fra Voss. I 1928 blir bruket solgt videre til Petter Jonasen Storvik. Bruket eies i dag av hans slektninger Ingrid Elise Georgsen og Karl Asbjørn Nilsen.

* Bnr 14 Sjøvold utskilles som eget bruk til Magnus Nilsen, en annen sønn av Nils Svendsen. Magnus ble imidlertid ikke boende i Festvåg, og bruket ble allerede i juni 1927 solgt videre fra Nils Svendsen til svogeren Sigurd Hansen. Sigurd var gift med Anna, datter av Svend Nilsen og halvsøster til Nils. Bnr 14 har tre teiger, og eies i dag av Annas barnebarn Ståle Hansen og Svein Arne Hansen.

* Lars Svendsen, nest eldste sønn av Svend Nilsen, ble sittende igjen med restbruket av bnr 4. Bnr 4 eies i dag av Raymond Bjørnenakk med flere.

 

* I juli 1928 fikk Anette Svendsen (enken etter Erik Svendsen, sønn av Svend Nilsen) utskilt bnr 16 Solvang fra bnr 4.

* I mai 1962 fikk Hermann Bjørnenakk utskilt bnr 31 Oppheim fra bnr 4

Videre skilles nye parseller ut av bruk som tidligere er utskilt fra bnr 4:

* I mai 1910 blir bnr 9 utskilt fra bnr 6 Engan. Bnr 9 er Smådalen. Bruket eies av Arne Smådal.

* I mai 1910 blir bnr 10 utskilt fra bnr 6 Engan. Bnr 10 er Naustnes. Bruket eies av Ove Ovesen.

* I juli 1927 blir bnr 15 Rydning utskilt fra bnr 14. Sigurd Hansen solgte bnr 15 til Adolf Edvin Pedersen fra Misten. Bruket er fortsatt formelt registrert på Sverre Pedersen og Edith Lysø.

* I mars 1936 ble bnr 19 Solnes utskilt fra bnr 10 Naustnes til Arthur Johansen. Det som er igjen av bnr 19 eies av Rune Dahn.

* I september 1938 ble bnr 20 utskilt fra bnr 6 Engan til Fritjof Engan, eldste sønn på Engan-bruket. Senere solgte Fritjof eiendommen Myrvoll til svogeren Einar Svendsen. Den eies i dag av hans sønn Kjell Svendsen.

* I juli 1949 ble bnr 26 Fossheim utskilt fra bnr 16 Solvang til Julius Svendsen, bror til Håkon Svendsen, som da hadde overtatt Solvang-bruket etter moren Anette. Fossheim eies av Marit Aasen.

 

(Listen er ikke utfyllende. Det er noen mindre eiendommer som ikke er medtatt her. (Kilder: Bodin bygdebok Nordstranda-bindet og Kartverket.)


Via tilfeldigheter til Sjøvold

Anna og Sigurd Hansen etablerte Sjøvold etter at de fikk kjøpe bruket av Nils, halvbror til Anna, i 1927. Eldstesønnen Kåre overtok etter foreldrene. I dag eies bnr 14 av Kåres sønner Ståle og Svein Arne Hansen. Det er ikke usannsynlig at fotografiet er et brudebilde – de giftet seg søndag 19. mai 1918 i Kjerringøy kirke. Annas pappa Svend fikk oppleve bryllupet – han døde i oktober samme år. Forlovere var Annas bror Erik Svendsen og Sigurds bror Karl Hansen. Bildet tilhører Ståle Hansen.

Anna fra bnr 4 fant kjærligheten i Sigurd Hansen fra Skjerstad, og i 1927 fikk de kjøpe bnr 14 Sjøvold av Annas halvbror Nils Svendsen. Anna var mor til Kåre Hansen og bestemor til dagens eiere, Ståle og Svein Arne Hansen.

 

Det var tilfeldigheter som gjorde at Anna og Sigurd fikk kjøpe Sjøvold. Egentlig var det Magnus Nilsen, sønn av Nils Svendsen, som skulle ha bruket. Men Magnus fikk økonomiske besværligheter etter investering i en båt, og flyttet etter hvert fra Festvåg. Nils hadde ikke skjøtt jorden over på Magnus, og derfor var det Nils som i neste omgang solgte bnr 14 Sjøvold til svogeren Sigurd Hansen for 2500 kroner.

 

På linjearbeid

Sigurd Paul Ludolf Hansen kom fra Vågan, som den gangen tilhørte den vidstrakte Skjerstad kommune. Han var født i 1889, høvelig midt i en søskenflokk på 11. Når han kom til Festvåg, var det fordi han som arbeidsformann i Telegrafverket kom til bygda på linjearbeid i 1917.

Anna Berntine var nest yngst i barneflokken til Svend Nilsen på bnr 4 Festvaag. Hun var født i 1897.

Den 19. mai 1918 giftet Anna og Sigurd seg i Kjerringøy kirke.

 

Sjøvold eller Haugastøl?

Bnr 14 er i dokumentene kalt Sjøvold. Samtidig er vel Haugastøl det navnet de fleste i bygda har benyttet i dagligtale.

«Haugastøl er navnet på den utskilte eiendommen der huset til Evy og meg står. Bruket som sådan har hele tiden hett Sjøvold», forklarer Ståle Hansen.

Ståle eier bnr 14 sammen med broren. Svein Arne og Inger bor i gammelhuset.

 

Fra 1932

I følge bygdeboken for Nordstranda, ble våningshuset på Sjøvold ført opp i 1932 av Sigurd. Fjøsen var kommet på plass to-tre år før det.

Sannsynligvis bodde Anna og Sigurd på heimgården til Anna, bnr 4, frem til huset på Sjøvold var klart.

Fra 1919 kom barna: Kåre i 1919, Arvid i 1920, Odd i 1929, Leif i 1931 og Klara i 1934. I 1924 fikk de også tvillingene Solveig og Inga. De ble hjemmedøpt av naboen Lars Svendsen, storebror til Anna, men livet sto ikke til å redde da de var for tidlig fødte.

Arvid, Odd og Leif tok Sjøvold til etternavn, mens eldstemann Kåre altså beholdt Hansen-navnet. De tre brødrene til Kåre flyttet til Bodø og ble boende der, mens Klara ble gift i Vassdalsvik i Meløy.

 

Sigurd falt tidlig fra

Sigurd Hansen ble værende i stillingen som arbeidsbestyrer i Telegrafverket frem til han døde i november 1939.

Anna overtok bruket og beholdt det frem til sin død i juli 1959. Sjøvold ble drevet som småbruk med kyr og sau, og gården var også stasjonsholder for telefon. Mange festvågværinger har vært på Sjøvold og ringt opp gjennom årene.

Videre ligger Ankerske-bruddet på eiendommen til bnr 14.

Etter Annas bortgang var det Kåre (1919-1986) som tok over. Han var gift med Ingrid Olufsen (1924-2013) fra Kjerringøy.

 

(Kilder: Bodin bygdebok Nordstranda-bindet, Kartverket, Ståle Hansen)


Legg til kommentar

Kommentarer

Det er ingen kommentarer ennå.