Dina Augusta ble gift på Misterøya og fikk tre jenter. For de to eldste av dem - Julia og Hanna - skulle tragediene komme til å stå i kø. Den yngste - Ragna - ble gift på Helligvær, og fikk et langt fredeligere liv enn søstrene.


Hanna ble gift med Anton Hansen fra Fjære. De hadde en god start på ekteskapet - etablerte et bruk på Fjære og fikk 10 unger. Men så dør Hanna, Anton blir syk og familien går helt opp i limingen.
Hanna er den midterste av de tre jentene til Dina (Gusta) og Aron på Misterøya. Hun blir født den 10. september 1882, og er til dåpen i Kjerringøy kirke vel en måned senere. Den 16. juni 1901 står hun brud i samme kirke. Brudgommen er Anton Hansen fra Fjære i Kjerringøy.
Hanna har ikke fylt 19 da hun gifter seg denne søndagen midt i juni. Men det haster nok litt. For tre måneder senere føder hun sitt første barn.
Det fulle navnet til Hanna, innført i kirkeboken ved dåpen, er Hanna Matilde Fransine Aronsdotter. Brudgommen er Anton Johan Rikard Hansen, født den 4. juni 1876. Han var sønn av Hans Andreas Nilsen og Anne Helene Kristensdotter, Fjære i Kjerringøy.
Først Misterøya, så Fjære
Det nygifte paret bosetter seg først på Misterøya, i heimgården til Hanna. Der kommer også parets første barn til verden – Haldis heter hun, den 17. september.
Allerede i 1902 eller 1903 flytter Hanna og Anton fra Misterøya. De bosetter seg nå på Fjære, på Moen – en del av farsjorda til Anton. Anton ble regnet som selveier, men det ble aldri tinglyst noen hjemmelsovergang til ham på noen del av farsjorden.
Anton reiste et romslig våningshus og ny fjøs. I 1918 heter det seg at buskapen på gården var 2 kyr, 4 sauer, 5 geiter, 1 gris og 7 høner. Anton var også regnet som en dyktig fisker, og drev sjøen med egen åttring. Familien vokste stadig. I perioden 1901-1920 kom det ti barn. Alt så ut til å gå rette veien for familien.
Den store tragedien
Vinteren 1920/1921 skranter imidlertid Hanna.
Ifølge tradisjonen hadde hun fått en flis fra bakstetrauet i en finger, og det utartet seg til betennelse og blodforgiftning. Hanna måtte til Bodø på sykehus.
Hun trodde hun var blitt frisk, og var klar for å reise med båten hjem til Kjerringøy. Men så ble hun akutt syk, og dør etter kort tid på sykehuset. Dødsårsaken innskrevet i kirkeboken er "nyresygdom", men det kan godt være forenlig med en forutgående betennelse og blodforgiftning,.
Tirsdag 18. januar 1921 blir barneflokken på ti uten mor. Hvis nå alt hadde gått som det oftest gjorde på den tiden, ville enkemannen Anton ha giftet seg opp igjen samme år eller senest året etter. Men slik skulle det ikke gå. I stedet gikk det fra vondt til verre.
Tragedien skulle bare vokse i omfang: Hustruens død knekker Anton. Han blir alvorlig psykisk syk. Anton må bort – og sendes på sykehus – og ungeflokken spres. I et par senere artikler skal vi få høre mer om hvordan det gikk med noen av dem. Enkelte klarte seg bra – andre ikke fullt så bra.
Barneflokken
Hanna og Anton hadde disse barna:
- Haldis Agnete (17. september 1901 – 3. oktober 1993)
- Aron Dreier (28. juli 1903 – 19. november 1983)
- Marie Karoline (10. februar 1906 – 6. mai 1984)
- Arthur Johan (25. januar 1909 – 5. november 1984)
- Sverre Berg (5. mars 1912 – 16. juni 1965)
- Tonny Alice (6. februar 1914 – 17. mars 1995)
- Aase Ingeborg (25. mai 1916 – 22. mars 2003)
- Margot Konstanse (17. juli 1917 – 18. februar 2009)
- Ruth Helena (28. august 1918 – 28. mars 1997)
- Gunvor Fredrikke (3. januar 1920 – 10. oktober 2003)
Kilder: "Bodin bygdebok 7B Kjerringøy (2004), muntlige beretninger, Facebook-gruppen "Kjerringøy: bilder, slekt og historier", folketellinger og kirkebøker.
Her, på Moen, bodde Hanna og familien


Det har kommet spørsmål om hvor på Fjære Hanna og Anton bodde, med bruket Moen. Her kan du lese hvor...
På Moen ble ni av de ti barna født, mens Haldis, den eldste, ble født på Misterøya.
I perioder har familien også benyttet Moen som etternavn, i stedet for Hansen som det egentlig er.
Med god hjelp av Kjerringøy-kjentmann Hans Nilsen har vi funnet riktig sted. Huset som Hanna og Anton bodde i, sto like ved det vesle hvite firkantede huset vi ser på bildene.
Huset de bygde, er imidlertid borte. Det ble tatt ned først på 1950-tallet. Datteren Ruth tok det deretter ut til Helligvær. Og der står det fortsatt, ifølge Torild Skogsholm, tippoldebarn av Serianna og barnebarn av Ragna.
Deretter satt nye beboere opp det vesle huset som står der i dag.
Det hvite nordlandshuset vi ser på det ene bildet, er Elvemo. Det sto der også da Hanna og Anton bodde i nabohuset, bortsett fra at det i ettertid har blitt litt forlenget. Det kan også nevnes at et av bildene vi har benyttet (lånt fra bygdeboken) der Moen vises i bakgrunnen, er tatt utenfor trappen på Elvemo.
Eiendommen der Hanna og Anton sitt hus sto, har nå bnr 88. T v bak det ser vi et jorde, som nå har bnr 61. Det tilhørte den gangen Moen og Hansen-familien.
Legenden Julia på Misterøya
Julia Pauline Sofia kom til verden den 23. august 1881 på Misterøya - som eldste barn av Dina Augusta og Aron. Ingen kunne da vite at Julia skulle bli en legende, og at hennes navn skulle knyttes til Misterøya for all fremtid.
Året etter fulgte lillesøsteren Hanna, og tre år deretter yngstebarnet Ragna. Den 4. juli 1896 står unge Julia konfirmant i Kjerringøy kirke, og den 7. juni 1913 sto hun brud samme sted - da hun giftet seg med Frithjof Martin Arnsen.
Fra Helligvær
Frithjof var født den 23. juni 1878 som eldste barn av Magdalena Kristoffersdotter og dampskipsekspeditør Arnoldus Karlsen fra plassen Undershåjen i Vokkøy, Helligvær.
Frithjof var enkemann da han møtte Julia. Fra sitt ekteskap med Charlotte Olive Olsdotter fra Lekanger på Sandhornøya, Gildeskål, hadde han datteren Ester (født 25. mars 1907).
I 1915 overskjøter Dina Augusta, mor til Julia, Misterøya til svigersønnen Frithjof for 2000 kroner.
Drukner på Værøy
Vintersesongen 1919 ror Frithjof fiske for Værøy, mens Julia og Ester holder fortet hjemme på Misterøya.
Onsdag 2. april går det imidlertid galt. Rundt Værøy er det snøstorm denne dagen og påfølgende dag. Flerfoldige mannskaper på små nordlandsbåter reddes fra den visse død av større motoriserte fartøyer.
Frithjof faller overbord og drukner. Dette skjedde trolig inne på Værøy havn. Liket er først ikke å finne. Men i en etterskrift i kirkeboken for Værøy, fremgår at levningene av Frithjof ble funnet i juni samme år. Kroppen ble deretter sendt til Bodin og gravlagt der den 27. juni.
Enke 3 overtar Misterøya
Mor til Aron, Hanna Mattisdotter, overtok Misterøya som enke da mannen Frederik druknet utenfor øya i oktober 1870. Da Aron døde i 1912, ble Misterøya overtatt av enken Dina Augusta. Og nå er det duket for nok en enke-overtagelse - Julia blir eier av Misterøya.
Julias overtagelse er imidlertid ikke av det enkle slaget: Slekten til Frithjof henter Ester, og det må holdes auksjon på Misterøya for at Ester skal få utbetalt farsarven. Det holder hardt, og Julia må strekke seg langt for å beholde øya.
Auksjon 15. mai
Torsdag den 15. mai 1919 avholdes auksjonen. Altså bare vel en måned etter at Frithjof druknet, og flere uker før liket ble funnet. Så her var det noen som ikke kastet bort tiden!
Blant det som auksjoneres bort er 3 kyr, 1 okse, 3 kalver, 4 sauer, 13 høner,1 motoråttring med ganske ny motor, 1 treroring, 2 småbåter, fiskeredskaper, snekkerverktøy, sengetøy og diverse innbo. Med andre ord alt - utenom selve eiendommen og bygningene.
Og i annonsen bemerkes at "Utenbygdsboende maa være forberedt paa kontant betaling eller garanti".
Katatrofen rett rundt hjørnet
Rystet etter tapet av ektemannen og det opprivende salget av eiendeler, tenker kanskje Julia at det verste nå er gjort. Lite vet hun da at en enda større katastrofe skal inntreffe bare halvannet år senere...
"Itte no knussel"
"Itte no knussel, je tek dem alle sju", sa Marte Svennerud, den mektigste i bygda og med et hjerte av gull. Slik lyder det i Barbra Ring sin novelle fra 1909. Om ikke Julia på Misterøya var bygdas mektigste, så hadde hun i hvert fall et hjerte av gull. Da søsteren Hanna døde i januar 1921, rodde Julia til Fjære og hentet de fem yngste fra barneflokken på ti.
Julia hadde selv måttet tåle tøffe tak. Mannen Frithjof druknet under lofotfisket et par år tidligere. I kjølvannet av det måtte hun auksjonere bort både husdyr, båter, redskaper og innbo for å kunne beholde Misterøya.
Søster Hanna dør
Så skjer altså katastrofen på Fjære: Søsteren Hanna dør, og etterlater seg ti barn i alderen 1-19 år. Mannen hennes, Anton, knekker sammen, blir alvorlig psykisk syk og havner på sykehus. Men Julia betenker seg ikke. Hun trår til!
På denne tiden var man regnet som voksen når man var konfirmert. Da handlet det om å tjene egne penger - som "pike", dreng på en gård eller som mannskap i fiskebåten.
Da Hanna dør er de tre eldste - Haldis, Aron og Marie - konfirmert. Og vi vet at den eldste, Haldis, allerede er i jobb som "pike" hos en legefamilie i Bodø.
De to neste i rekken - Arthur og Sverre - vet vi ikke helt hvor ble av da mor Hanna døde. Men vi vet at Arthur ble konfirmert i Kjerringøy kirke den 15. juli 1923, og at Sverre ble konfirmert i Bodin den 19. juni 1927. Sverre ble imidlertid ikke konfirmert i Bodin-kirken, men i kapellet på Vokkøy, Helligvær. Det kan tyde på at han fikk bo der ute noen år - muligens hos tanten Ragna som var gift der?
Helgeland, Andenes, Helligvær
Når det gjelder de fem yngste - Tonny, Aase, Margot, Ruth og Gunvor - vet vi at de ble tatt under Julias vinger. Men det varierte litt hvor lenge de ble boende på Misterøya.
Tonny havnet etter hvert på Helgeland, i Tjøtta-området. Vi vet ikke når hun dro dit, men vi vet at hun ble konfirmert i Alstahaug den 7. juli 1929.
Aase ble konfirmert i Kjerringøy den 21. juni 1931.
Margot ble sendt til Andenes, for videre oppfostring hos storesøster Haldis, da Margot var ti år gammel. Hun ble konfirmert på Andenes den 25. september 1932.
Ruth havnet etter hvert på Helligvær. Vi vet ikke når hun dro dit, men vi vet at hun ble sendt til tanten Ragna på Vokkøy for videre oppfostring. Hos Ragna ble hun oppdratt sammen med Ragna sine barn, og ble regnet som en av dem. Ruth ble konfirmert på Vokkøy den 25. juni 1933.
Gunvor var yngstebarnet, og hun ble boende lengst av alle hos tante Julia på Misterøya. Gunvor var bare ett år og noen dager da moren døde i januar 1921. Hun ble konfirmert i Kjerringøy kirke den 16. juni 1935.
Velkjent syerske
Livet på Misterøya var hardt, men Julia klarte seg likevel bra. Det var selvberging - fiske, jordbruk, bærplukking og samling av ederdun. Vedskogen var på fastlandet. Både arbeidet i vedskogen og arbeidet med å frakte veden frem til Misterøya bød på mange strabaser.
I tillegg til alt dette var Julia velkjent som sydame. Kundekretsen var i hovedsak Kjerringøy, Misten og Festvåg. Det sies at alle fra området som utvandret på denne tiden, fikk sydd "Amerika-klean" hos Julia.
En fostersønn
Våren 1929 tok hun inn en fostersønn - Ragnvald Nikolai Johansen fra Fjære i Kjerringøy - etter at begge hans foreldre hadde gått bort. Ragnvald var straks 16 da han kom til Misterøya.
Ragnvald nøt som så mange andre godt av Julias store hjerte. Men i tillegg var det nok slik at Julia kunne trenge litt hjelp av en mannshånd ute på øya.
Ragnvald ble boende på Misterøya også i voksen alder. Men dessverre var ikke alle tragedier på Misterøya unnagjort.
Ragnvald drukner
Den 2. september 1938 var Ragnvald på vei fra Mjelle til Misterøya, trolig etter å ha hentet noe gods på Mjelle. Været var ikke bra, og Ragnvald ble advart mot å legge av gårde. Dessverre skulle han aldri nå frem til sin kjære fostermor Julia.
Båten ble funnet velvet litt nord om Mjelle. Det ble lett etter Ragnvald. Endatil prøvde man å søke etter ham med trål, men uten hell. Synske ble også engasjert. En synsk mann fra Sunnmøre sa at det ikke hadde noen hensikt å søke etter Ragnvald, da han var drevet til havs.
På sett og vis kan man si at den synske hadde rett. For etter en seks ukers tid, langt uti oktober måned, rak et mannslik i land ved Evenstad i Moskenes. Det var Ragnvald. Han ble funnet uten ytterklær. Man antar at han hadde kastet klærne i et forsøk på å svømme i land, ettersom han visstnok var en brukbar svømmer.
Ragnvald ble begravet den 28. oktober 1938 på Moskenes øvre kirkegård.
Mot slutten av tiden på øya
Den 1. august 1943 gifter Gunvor seg på Misterøya med Olav Engan fra Engan-gården i Festvåg.. Først bor de sammen med Julia ute på øya, men året etter flyttet de inn til Engan. Etter et par års tid blir det krevende for Julia å bo helårlig ute på Misterøya, og hun begynner å tilbringe vintrene i Festvåg.
Der finner vi ennå Julia-stua, der Julia holdt hus når hun ikke bodde hos søskenbarnet Hjalmar på bnr 1 like ved. Hun var selvsagt også mye bortom Gunvor på Engan, men bodde neppe mye der.
Som en kuriositet kan nevnes kua til Julia. Den fulgte med henne til Festvåg om høsten og utover til Misterøya igjen på vårparten.
Og på Misterøya ble Julia funnet død den 23. juli 1954, tett innpå 73 år gammel. Noe bedre sted å ende sine dager kunne hun neppe ha tenkt seg.
Fosterdatter Gunvor overtok Misterøya i 1955. Senere ble sønnen Eiler Engan eier. Etter at Eiler døde i 2012, har enken Anne Berit Engan vært eier av Engan-gården og Misterøya, enkenes øy. Neste generasjon blir Heidi Engan og Gjermund Engan, barna til Anne Berit og Eiler.
Kilder: "Bodin bygdebok" II.1 Væran (1978), "Bodin bygdebok" II.2 Nordstranda (1983), "Bodin bygdebok" II.7B Kjerringøy (2004), folketellinger og kirkebøker, muntlige beretninger, Facebook-gruppene "Kjerringøy: bilder, slekt og historier" og "Andenes - det var en gang..."

En ung Julia, ennå ikke tynget av all livets motgang.

Her ser vi f v Frithjof Engan (eldste sønn på Engan-gården og svoger til Julias fosterdatter Gunvor), hans kone Åsta Engan, Julia og Astrid Hansen (Astrid og Åsta var søstre og barnebarn av Serianna og Johan Leonard på bnr 1 i Festvåg - og søskenbarn til Julia og hennes søstre Hanna og Ragna).

Julia koser med geitene ute på Misterøya.

Juliastua i Festvåg, flott renovert av Inger Ellen Eftevand Orvin og ektemannen Ole Orvin. Her bodde Julia en del når hun var i Festvåg gjennom vinteren på sine eldre dager.

Julia med de fem jentene hun hentet til Misterøya da søsteren Hanna døde. Tonny helt t v. Gunvor på fanget til Julia, De tre andre er Aase, Margot og Ruth. Noen av dem var bare en kortere periode på Misterøya, mens Gunvor ble boende der helt til hun giftet seg. Bildet tilhører Anne Berit Engan.

Folket på Engan-gården i Festvåg er hver sommer og steller på graven til Julia på Kjerringøy kirkegård.

Auksjonsvarselet - Julia måtte selge unna alt for å berge bygningene og øya, da mannen druknet under lofotfiske.
Legg til kommentar
Kommentarer